pátek 17. června 2016

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky



400 g hrubé mouky
20 g droždí (mám vyzkoušené i sušené)
lžička cukru
1 vejce
250 ml mléka
4 - 8 rohlíků
sůl


Rohlíky pokrájím na kostičky a nechám v troubě 5-7 minut sušit.

V misce rozmíchám droždí se lžičkou cukru na kašičku, přimíchám k němu část vlažného mléka a na teplém místě nechám kvásek vyběhnout. Jeden z mála případů, kdy se pekárna nezapíná J

Do mísy nasypu hrubou mouku, přidám vajíčko, vzešlý kvásek, sůl a postupně přidám zbylé mléko.

Vznikne poměrně řídké těsto, do kterého zapracuju houskové kostičky.

Z těsta vytvaruji dvě šišky, které nechám ještě asi 30 minut kynout v originálním receptu psali pod utěrkou, poté co se mi utěrka přilepila kynou jen tak :-)


A teď přijde "roztrojka":

Knedlíky vaříme tak jako tak 17 min a v polovině vaření je obrátíme.

První možností je dát knedlíky do osolené vroucí vody, to mě netěšilo, knedlíky ve vodě ještě nakynuly a popraskaly, byly nevzhledné a vodnaté.


Druhou možností, ale ne tak staročeskou je potravinářská folie, knedlík do ní normálně zabalím propíchám folii a dám vařit. Knedlíky měli perfektní tvar ale na povrchu byly hodně suché, ale dobré.





Třetí možností a podle mě nejlepší je bílé plátno, to namočím, vyždímu a potřu máslem, pak na něj dám knedlík a uvážu trošinku větší než je knedlík ve vodě dokyne, a vařím v půlce obrátím.



Knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchám ostrou vidličkou to kvůli tomu aby se nezdrcly.


Příloha ke svíčkové číslo 1 :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat