čtvrtek 23. června 2016

Pizza domácí

Pizzu má rád snad a kdo říká, že ne měl by si to pořádně rozmyslet a odpovědět ještě jednou. Začínala jsem na Hawai teď bych si ji nedala ni snad zadarmo :-P

Pak jsem měla období špenát a vajíčko, v každé pizzerii jí říkají jinak ...

A teď mě nejvíc baví margarita.

Ale doma jsem dělala sugo+ šunka + sýr

  • ½ lžičky cukru
  • 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli


Rozmíchám droždí s trochou vlažné vody a cukrem. Na teplém místě nechám vzejít kvásek.



V míse promíchám mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévám asi 300ml vlažné vody a propracovávám, až vznikne těsto.




Pak dám těsto na pomoučněný vál a důkladně hnětu, aby bylo pružné a nelepilo se.



Vytvořím bochánek, popráším moukou, přikryju čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo ob­jem.


Tomu všemu se lze vyhnout pomocí domácí pekárny :-) naprogramováním na kynuté těsto :-)



Těsto vychází na 4 ultratenké pizzy. Já většinou mám dvě. Na válu pak každý vyválím a na tenkou placku. Pomocí válečku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.





Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned (aby těsto nezačalo znovu kynout) vložte do pořádně rozpálené trouby (Nejméně půl hodiny ji předehřívejte na 250°C.)


Sugo ala Nikol:



3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
3x 400g konzerva loupaných krájených rajčat
3 velké cibule, nakrájené nadrobno
sůl a čerstvě mletý pepř
sušené oregano
1-2 lžičky krupicového cukru
1 lžíce červeného vinného octa

V menším kastrůlku na rozehřátém olivovém oleji pomalu opékejte cibuli doměkka; trvá to asi 3 minuty. Vlijte rajčata a nechte je asi 20 minut dusit. Pak omáčku rozmixujte, protřete sítem, osolte, opepřete, dochuťte cukrem a octem a nechte svařit do hustší omáčky, která se bude dobře roztírat na pizzu.






Jakou pizzu máte rádi vy?

Dobrou Chuť!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat