sobota 7. listopadu 2015

Dýňové rizoto

Tak a je tu další z mého malého seriálu o dýních :-)

Dýňové rizoto jsem tvořila dvakrát, pokaždé trochu chutnalo jinak a pokaždé jsem ho dělala ze špatné rýže. Mě chutnaly obě varianty, ale pro Jardu to asi šlágr nebyl. Zkusím to příště se správnou rýží.

Recept je následující:
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 1 dýně, vydlabaná, oloupaná, nakrájená nadrobno (Hokaido se loupat nemusí)
  • 300 g rýže (chtělo by to tu rizotovou :-))
  • 250 ml bílého vína
  • 1,5 litru vývaru, horkého (kuřecí, hovězí, je to asi jedno)
  • 100 g jemně strouhaného parmazánu
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • muškátový oříšek
V pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme cibuli a necháme ji 5 minut měknout.

Pak na ni vložíme dýni a opékejte ji cca 10 minut prostě lehce zlatavá barva.


Poté přidáme rýži cca minutku zasmahneme a pak hned víno a mícháme 2-3 minuty tak, aby se část vína odpařila.

Pak postupně (nejlépe po sběračkách :-)) přidáváme vývar, občas mícháme a vaříme 25-30 minut, hlavně tedy dokud není rýže uvařená al dente nebo raději na chuť :-).


Dosolíme a opepříme, podle chuti přidáme trošku muškátového oříšku a zamícháme.

Před podáváním jsem ozdobila parmezánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat