pondělí 31. srpna 2015

Preclíky

Domácí preclíky mě oslovily hned na dvou webech a jelikož recepty si byly až na množství droždí podobné rozhodla jsem se je vyzkoušet.


Největší úskalí přišlo při výrobě louhu na preclíky, neměla jsem doma víc než lžičku jedlé sody, tak jsem louh vyrobila z prášku do pečiva (taky to zafungovalo).

Zatím se mi nepodařilo zjistit proč se ty preclíky louhují, takže kdyby někdo věděl sem s odpovědí, protože to by mě opravdu zajímalo.



Takže vzhůru ke strojům, tedy já k váze a domácí pekárně, nažhavit plotnu a troubu a pak už jen slast na jazyku a pokoj v bříšku.

TĚSTO:

225 ml vlažné vody
150 ml mléka
720g hladké mouky
1 kostka droždí
10g soli
10g cukru
60g másla



ROZTOK:
Hrnec vody (ne vrchovatý)
5 lžic jedlé sody nebo dva pytlíky prášku do pečiva


Na tomhle těstě bylo moc fajn, že se nemusí vůbec podsypávat moukou, krásně se s ním pracovalo bez nejmenších obtíží.

Těsto jsem nijak nerozdělovala vždycky jsem si kus odkrojila vyválela hada a zamotala preclík, hezky postupně jsem všechny vyskládala na plech, pak jsem dala vařit ten roztok. V originále uváděla paní, že je nutné každý preclík vařit samostatně 30 vteřin. Já je vařila po třech taky cca 30 vteřin. Vyskládala jsem je zpátky na plech s pečícím papírem potřela žloutkem a posypala, kmínem, sezamovým semínkem a solí.





Preclíky se pečou při 230 °C cca 15 - 20 minut záleží na barvičce, kterou máte rádi. Já se bála abych je nepřipekla. Jsou krásně měkké a skoro jsme je spořádali na posezení.


Ale i třetí den byly měkké i když už ne tolik…

Na druhý pokus jsem je v troubě nechala vytmavit delší dobu a byly o něco luxusnější :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat