pátek 30. října 2015

Svíčková

Svíčková, naše česká klasika, kterou každý připravuje jinak. Každá kuchařka, ba i kuchař jí vtiskne svůj podpis, takže i kdyby snad byl jen jeden univerzální recepis, byla by i tak každá svá.


Ani já jsem ještě nedospěla do fáze, kdy bych si řekla: "ANO, je to ona, takhle ji budu vařit napořád."


HAHAHA, teď to vypadá, jako bych ji vařila už tisíckrát, ale ne zatím jenom jednou.


Byla moc dobrá a maso bylo tak křehké, že se samo rozpadalo i knedlík se zdál být povedený, celkově to bylo moc dobré, plnohodnotný oběd se šlehačkou i brusinkami, ale nebyla to TA SVÍČKOVÁ…

Omáčka byla poměrně hustá a chyběl tam dost výpek z masa, protože nemám pekáč J a do té misky se to vešlo jen tak tak, tak nebyl vůbec prostor, a tudíž byla i hodně zeleninová, ale nevadí příští pokus bude zase o krok blíž … K TÉ NAŠÍ BUDOUCÍ…



A kdyby přeci jen někdo chtěl tu naši svíčkovou zkusit, tady je recept.

1 kg hovězího masa zadního
150 g špeku
sůl
olej
300 g cibule
300 g mrkve
150 g celeru
150 g kořenové petržele
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 listy bobkového listu
80 g krupicového cukru
1 citron
1 l vody, vývaru nebo vína na zalití
80 g plnotučné hořčice
sůl
cukr
ocet
50 g másla
200 ml smetany na šlehání

Očištěný kus masa prošpikujeme: z poloviční dávky špeku nakrájíme klínky a namočíme je do soli, maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř, na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a dáme stranou.

Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na rozpálený olej po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme hovězím vývarem, přidáme hořčici, osolíme, vrátíme maso, přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme, až je maso měkké, asi 2 hodiny.

Poté maso vyjmeme z omáčky a přepasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Podle gusta dochutíme solí, cukrem, octem, přidáme máslo a smetanu.




Knedlíky dopíšu jindy…

Máte vychytávky, tipy nebo doporučení? Do komentářů s nimi:

Žádné komentáře:

Okomentovat