čtvrtek 17. září 2015

Bábovka

Ale recept na babiččinu bábovku je snad legendární…

Nemyslím tím recept na bábovku mojí babičky, ani si nevybavuji, že by ji babička někdy pekla, ale podědila jsem po ní formu, tak asi nejspíš jo… Jestli Ti křivdím babi, tak promiň, ale fakt si nevzpomínám, že bych u Tebe kdy bábovku měla...

Snad jednou ročně v Apetitu vychází recept na babiččinu bábovku, základ receptu je pořád stejný, jen občas obmění suroviny, přidají kokos místo kakaa nebo třtinový cukr místo krupicového, přidají oříšky, rozinky v rumu a tak…

Ale pořád se točí kolem toho kouzla nedělní bábovky…


Tak ten recepis:
6 vajec
300 g krupicového cukru
180 g másla + na vymazání formy
250 ml plnotučného vlažného mléka nebo smetany
10 g vanilkového cukru
450 g hrubé mouky + na vysypání formy
1 sáček prášku do pečiva
3 lžíce kakaa

Vymažeme a vysypeme formu a předehřejeme troubu na 180 °C, oddělíme žloutky a bílky.

Žloutky utřeme s cukrem, pak přidáme změklé máslo a smetanu (mléko bylo v původním receptu já dala smetanu MŇAM.

V jiné misce ušleháme dotuha bílky s vanilinovým cukrem. Ještě že jsou dneska mixéry.

Mouku smícháme s práškem do pečiva. K mouce začneme vmíchávat žloutky s máslem a smetanou. Nakonec jemně vmícháme sníh.

Polovinu těsta vlijeme do formy, a ke zbytku přidáme kakao. Pečte asi hodinu, ale já vždy kontroluju špejlí..

Tak dobrou ať už jste babička nebo ne :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat